NIEUWE INSTAPPERS
Wie graag extra info krijgt, kan steeds mailen naar
directie@gbshetkompas.be
of ons onlineformulier invullen : klik hier.
BEZOEK ONZE SCHOOL
op zaterdag 24 oktober 2020 of op zaterdag 20 maart 2021
Vul hiervoor een onlineformulier in : klik hier.
NIEUWSGIERIG NAAR ONZE SCHOOL?
Neem alvast een kijkje door hier te klikken.
Wist je dat ...
- we de jeugdboekenmaand gestart zijn met een heuse speeddate?
- het kwartierlezen supertof vinden?
- we echte geluksvogels zijn en allemaal anders zijn?
- we in het zesde leerjaar leerlingcontacten organiseren?
- we onze CO2 meter goed in de gaten houden?
- van dokter Bea heel wat leren momenteel?
- wij een keitoffe klas zijn?
Hier wat sfeerbeelden van onze beeldles 'Geluksvogels' en de 'speeddate'

maart 2021
De Jeugdboekenmaand bestaat 50 jaar. Dat is niet alleen een goede reden om het lezen te vieren. Het is ook hét moment om dank je wel te zeggen tegen iedereen die lezen mogelijk maakt. Applaus dus voor alle auteurs, illustratoren, bibliotheken, … en hoera voor alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers. We willen hen tussen 1 en 31 maart op verschillende manieren in de kijker zetten.
'Lezen is een feest!': onder die noemer vieren we een maand lang! Dit thema wordt de komende weken zichtbaar in onze school. Slingers, ballonnen, feesthoedjes, vlagjes, we maken er een heus feest van! Vandaag keken we met de hele school naar de feestelijke startshow, de opening van onze jeugdboekenmaand. Wouter Deprez, Laura Janssens, Gerda Dendooven, Esohe Weyden en Kapitein Winokio trakteerden ons op een sprankelend boekenfeest. Kapitein Winokio stelt met zijn band in première het Jeugdboekenmaand-feestlied voor.
Leesvaardigheid is een belangrijke competentie waar wij als school sterk op inzetten. Het is echter ook belangrijk om leesplezier te stimuleren. Als kinderen lezen leuk vinden, zijn ze gemotiveerd om meer te lezen. Wij moeten dus het leesvuur door geven. Met enkele kleine ingrepen scheppen we elke dag een bloeiend leesklimaat in ons klassen.
Want …

Na een deugdoende vakantie vlogen we er maandag weer in. Omwentelingslichamen, grootste gemeenschappelijke deler, kleinste gemeenschappelijke veelvoud, ... we hebben het weer onder de knie. Unité 29 oefenden we verder in. We zijn klaar met het werothema 'Wat wordt het?' Er kwam zelfs een streepje klassieke muziek tevoorschijn in het 6de leerjaar. Donderdag hebben we voor de eerste keer meter-en peterlezen gedaan. Sfeerbeelden van deze activiteit vinden jullie binnenkort in het fotoabum. We genoten ook van een actuavoorstelling door 'de 3 musketiers'. Zo kwamen we te weten dat het wereldrecord 'rubics kubus' op 4'22'' staat. Maar ook Tom uit onze klas kan dit echt supersnel.(1min 01 sec) We waren onder de indruk!
Vrijdag de allereerste klasuitstap van het 6de leerjaar.Tja...klasuitstap... het was wel maar naar het medisch schooltoezicht... maar toch ... we konden eens op verplaatsing gaan. Zalig!
Langs deze weg willen we jullie morgen alvast een fijne kaas-en wijnavond toewensen! Geniet van jullie avond in familiale bubbel. Smakelijk en dankjewel voor de steun!
Tot volgende week!
Beste ouders,
Eerst en vooral een dikke dank u wel voor de vele bestellingen!
Nu, zaterdag 27 februari, kunnen jullie jullie bestellingen ophalen tussen 15u en 17u. Je rijdt met de wagen (kan ook met fiets of te voet) door het hek van de lagere school op de speelplaats, aan de luifel wordt jouw bestelling in de koffer geplaatst. Uitstappen is dus niet nodig. Je verlaat de speelplaats langs het hek naast de kippen.
Als wij niet naar de sneeuw kunnen, dan komt de sneeuw naar ons! We hadden de afgelopen week toch een beetje 'sneeuwschoolgevoel' in de zesde klas. Wat fijn om te spelen in de sneeuw met de slee ! Zeker tijdens de carnavalsweek met een gekke hoed, een fluohemd, een speciaal kapsel of funny kousen leverde dit heel erg leuke taferelen op . We hebben genoten!
Maar... we hebben we ook hard gewerkt. Ruimtefiguren,veelvlakken,gemiddelde, mediaan,temperatuurschommelingen,recht en omgekeerd evenredig, ... we kennen het allemaal. Bij Frans zijn we begonnen aan unité 29 maar we herhaalden ook heel wat leerstof . Met een kahootquiz (zie foto's) en enkele hoekenwerkactiviteiten fristen we de Franse leerstof weer eens op. In de lessen taal en wero zijn we bijna klaar met ' Wat wordt het ? '
En... wat wordt het bij jou? Heb je al een studierichting in gedachten? En een school? Deze moeilijke keuze komt steeds dichterbij... Er werden 2 brieven meegegeven. Zeker samen goed lezen,doornemen en invullen. Er is dit jaar geen infomoment over de structuur van het secundair onderwijs maar er is vanaf 15 februari wel een infofilm. Klik hier om naar de website te gaan waar je deze film kan bekijken.
Vrijdag was het even feest in onze klas. Heel erg tof lieve zesdeklassers! Langs deze weg wil ik jullie allemaal bedanken voor de kleurrijke versiering en de leuke kaartjes voor mijn verjaardag. Dankjewel! En jullie weten het ... de traktatie volgt nog!

Hallo ex-kompassertjes
Hoe gaat het met jullie?We zijn heel erg benieuwd naar jullie ervaringen en belevenissen in het secundair onderwijs. De terugkomdag kan door de gekende maatregelen nog steeds niet doorgaan. Gelukkig krijgen we van een aantal onder jullie regelmatig een rapportje doorgestuurd of een berichtje te lezen.We merken dat het goed gaat.Dat horen en lezen we graag!
De huidige zesdeklassers hebben heel wat vragen over het secundair onderwijs. Jullie zijn de experts. Daarom organiseren we binnenkort een andere manier van 'vragen stellen' .Houden jullie onze website en Facebookpagina in de gaten? Bedankt alvast!
Team 6
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
wie heeft er het mooiste kapsel van Kompasioland?
Alweer een fijne carnavalsdag!
Hierbij enkele sfeerbeelden van fonkelende kompassertjes!
Er waren heel wat leuke fluo-attributen te bewonderen!
Elfjes 4de leerjaar B
Mountenbike
Door bossen.
Heel mooi uitzicht.
Met vallen en opstaan.
Afwassen!
Ward
Griezel
Bange kinderen
De dode mensen
Al de vervloekte spelletjes
’t donker
Esila
Winter
Sneeuw blaadjes
Het is koud
Sneeuw is altijd leuk
Bomen
Yente dm
Vissen
Zijn mooi
Allemaal verschillende kleuren
Hij eet planten graag
Blub
Yarne
Gitaar
Coole liedjes
Toonladder van do
Liedjes en toonladders samen
Fijn
Zander
Katten
Beren,honden
Paarden veel regeltjes
Stuk voor stuk anders
4B
Yana
Voetbal
is tof om te doen
je moet goed kunnen lopen
louise
Winter
Leuke koude
Regen en sneeuw
Heel leuk met sneeuw
Seizoenen
mohamad
Bos
Grote speeltuin
Veel leuke wandelpaatjes
Kinderen volwassene allemaal welkom
Wandelaars
Simon
Letters
Vormen woorden
A tot z
Veel en leuke klanken
Zesentwintig
LARS
Voetbal
Is leuk
Als je het
Speeld dan is het
Leuk
Nander
School
Vierde leerjaar
Jongens en meisjes
Fun hebben op school
Meester
Yente.V
Fortine
Speel fortine
Met je vriende
Is heel erg leuk
Top
Brenne
Tennis
Een bal
Je slaat zover
Tot aan de hemel
Tof
LOUIS
Thuis
Rustig Drinken
Gezellig Bij Gezin
Starend Naar De Tv
Relax
Jamie

Covid-19 verpest alles besmettelijk voor iedereen niet goed voor mensen gevaarlijk!
Leandro en Ferre |
wereld mooie natuur een ronde bol veel water en land mensen
Ozmani en Senne |
Blauw mijn lievelingskleur kleur van regenboog kleur van de hemel oceaan
Liene en Hailey |
bang fng angstig in het donker weet niet en waarom gruwelijk
Tobe en Thomas |
voetbal plezier hebben veel doelpunten maken buiten in de natuur goal!
Gunne en Liam |
blij goed gezind muziek spelen natuur ik ben heel content joepie!
Daan en Stefan |
vriendschap eerlijk zijn je vriendin vertrouwen heel veel plezier maken knuffel!
Laure en Febe |
getallen één twee aftrekken en optellen niet zo gemakkelijk natuurlijk rekenen
Febe |
Natuurlijk deden onze zesde klassertjes ook mee!
Even een kort of lang verslag van de activiteiten van afgelopen weken in het 3e.
Het begon al op maandag 25 januari. Ik en juf Julie hadden een probleem. We wouden niet steeds van de ene naar de andere klas moeten lopen om materiaal uit te wisselen. De leerlingen kregen de opdracht om een transportmiddel te maken. Hiervoor maakten ze eerst een schets en mochten ze ook materiaal meebrengen. Vrijdag maakten ze dan het transportmiddel. Er waren heel knap bedachte transportmiddelen bij en bijna elk transportmiddel werkte.
Enkele sfeerfoto’s vind je hier maar ook in het fotoalbum.
Op donderdag was het dan gedichtendag en deden we ook de gedichtenwandeling, maar de leerlingen werden die dag ook bekogeld met allerlei passende gedichten. 5 dagen op rij kregen de leerlingen een gedicht waar ze een woord moesten invullen, de dag erna verscheen het antwoord. Dit was elke ochtend een leuk momentje.
Op dinsdag 2 februari stond er alweer een toffe activiteit op de planning. De leerlingen moesten een brug bouwen met verschillende materialen. Er was duplo, mecano, kapla, dominoblokjes, grote blokken, spatels, boeken, … Het was weeral een geslaagde activiteit waarin de leerlingen ontdekten dat de vorm van een driehoek en boogvorm het stevigst is.
Op vrijdag 5 februari alweer fun! In aanloop naar carnaval maakten we een gipsmasker. De spanning was voelbaar en iedereen was in orde. Het feit dat de leerlingen er even hard naar uitkeken als de juffen. Ze zijn bijna allemaal geslaagd. De hilarische beelden vind je in het fotoalbum. Vrijdag volgt de finishing touch en dan kunnen ze hopelijk nog mee naar huis.
Deze week begon ook al speciaal met een gekke hoed op ieders hoofd en natuurlijk ook de sneeuwpret of ellende? Morgen is de fluo aan de beurt en is het ook dikke truiendag. Maar daar doen we eigenlijk al dagelijks aan mee in deze coronaperiode.
Vergeet zeker het fotoalbum niet bekijken, het is de moeite waard
]

We hebben alweer een fijne schoolweek achter de rug. Bij wiskunde herhaalden we bruto, netto en tarra. We weten nu ook dat een brutoloon jammer genoeg niet hetzelfde is als een nettoloon... De spiegeltjes werden ook bovengehaald en symmetrieassen hebben we ook weer onder de knie. Tussendoor ook een lesje over stijgingspercentages. We zitten dan wel niet in Oostenrijk maar toch weten we graag de hellingsgraad van een heuveltje of berg... De taal-en werolessen rond onze studiekeuze lopen door. Ondertussen hebben de meesten ook hun droomberoep onder de loep ... eh camera genomen. Wat de pi-wedstrijd betreft: hieronder een voorlopige top 8.Uiteraard doen we deze week nog verder. Ja... jullie zien het goed. Tom kent maar liefst 120 cijfers na de komma! Knap hoor.Maar ook aan de andere deelnemers van de pi-wedstrijd een dikke proficiat!
- Tom 120
- Niels 50
- Sam 37
- Leonie 33
- Matthias 32
- Nienke 22
- Joppe VDV 20
- Alyssa 11
We zijn deze week ook begonnen aan een stopmotionfilmpje.Alle hoeken in de klas en gang zijn echt filmsets geworden. Hieraan doen we de komende week verder.Alvast een paar foto's van 'the making of'. Veel kijkplezier!













Alweer een paar weekjes geleden dat jullie iets te weten kwamen uit het zesde leerjaar. Daarom nog eens een kort verslagje.
Dat de leerstoftrein goed bolt dat weten we wel zeker. In de taallessen zijn we klaar met kijker 4 en is kijker 5 begonnen. Dit thema sluit perfect aan bij het werothema 'Wat wordt het? ' Ja... we zijn volop bezig aan de zoektocht naar een juiste studierichting voor volgend schooljaar.Er kwam ook een CLB-medewerker wat meer info geven en de leerlingbegeleiders van Forum en Villa Da Vinci kwamen hun school aan de leerlingen voorstellen. De structuur van het secundair onderwijs is al een beetje duidelijker nu. We willen nog maar eens de webiste www.onderwijskiezer.be in de focus zetten. Een aanrader!
Voor Frans ... ça va bien! En ook in de lessen wiskunde lukt het prima. We leerden de oppervlakte en de omtrek van een cirkel berekenen. Hier maakten we kennis met pi. Wie kent dit jaar de meeste cijfers na de komma? Dat vermelden we volgende week!
Het kwartierlezen doen we meestal buiten. Zo hebben we even wat meer zuivere lucht binnen en ... genieten we van een eerste lentezonnetje dat regelmatig aanwezig is. Geniet van de sfeerbeelden en tot volgende week!

Donderdag 28 januari was het Gedichtendag, de start van Poëzieweek! Een hele week lang krijgt poëzie de plek die ze verdient: pal in de schijnwerpers! Het thema van de gedichtenweek is 'Samen'.We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’.
We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie.
Omdat ons jaarthema: “Wie boekt die vindt”, willen we deze week toch wat extra in de verf zetten. Daarom worden er in alle klassen, elke dag gedichten voor gelezen , worden er lessen uit gewerkt rond gedichten, hangen op alle plaatsen in onze school gedichten en is er tot slot een gedichtenwandeling.
We maken er samen een inspirerende week van!
Hierbij nog een raadgedicht, dit is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en jij mag het raden. Hoe zou jij het afmaken?
Goed of fout is niet het belangrijkst. Misschien bedenk je wel een beter woord dan de dichter…veel plezier!